Ο τομέας της Κλινικής διατροφής εφαρμόζεται για να προλάβει αλλά και να βελτιώσει ποικίλα προβλήματα υγείας που μπορεί να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Ένα πλάνο διατροφής πλήρως προσαρμοσμένο στις ανάγκες του ανθρώπου δρα ως η καλύτερη πρόληψη και λειτουργεί βοηθητικά για να καθυστερήσει την εξέλιξη ασθενειών. Υπάρχουν κάποιοι παράγοντες όπως το οικογενειακό ιστορικό ή η ηλικία που εκ των πραγμάτων δεν μπορούμε να τους ελέγξουμε. Ωστόσο οι σωστές διατροφικές συνήθειες καθώς και η συχνή άσκηση μπορούν να βοηθήσουν δραματικά τη ποιότητα ζωής και τη συνύπαρξη με προβλήματα υγείας.
Ο βασικότερος στόχος της εφαρμογής της κλινικής διατροφής είναι να βελτιστοποιήσει τη ζωή των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν προκλήσεις με την υγείας τους και βοηθά να δημιουργείται για τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά ένα διατροφικό πλάνο που θα του καλύπτει όλες τις εξειδικευμένες ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά.
Το φάσμα ζητημάτων υγείας που μπορεί να βελτιώσει η κλινική διατροφή είναι ευτυχώς εκτενές.
Οι κυριότερες κατηγορίες που μπορεί να βοηθήσει η κλινική διατροφή είναι οι εξής:
1) Πρόληψη ασθενειών
ΟΙ σωστά προσαρμοσμένες διατροφικές συνήθειες είναι καθοριστικές για τη πρόληψη ασθενειών όπως ο διαβήτης και τα καρδιαγγεικά νοσήματα.
2) Διαχείριση ασθενειών
Η εφαρμογή της κλινικής διατροφής μας δίνει τη δυνατότητα να ελέγξουμε ασθένειες σε οξεία φάση αλλά και να χρησιμοποιήσουμε συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά ή συμπληρώματα ως θεραπευτικούς παράγοντες.
3) Αθλητική διατροφή
Είναι αρκετές οι φορές που δανειζόμαστε τις αρχές της κλινικής διατροφής για να βοηθήσουμε αθλητές με ζητήματα υγείας να πετύχουν τους αθλητικούς τους στόχους.
Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα όπου η μία σωστά δομημένη διατροφή μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά αλλά και θεραπευτικά είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο σακχαρώδης διαβήτης.
Τα καρδιαγγειακά νοσήματα μπορούν να προληφθούν σε μεγάλο βαθμό από την επιστήμη της διατροφής. Η υψηλή ολική και η «κακή» LDL χοληστερόλη είναι για παράδειγμα δύο πολύ σημαντικοί δείκτες που αν είναι αυξημένοι βάζουμε σε κίνδυνο την καρδιά μας. Αυτό συμβαίνει διότι χρόνια αυξημένες τιμές θα οδηγήσουν σε συσσώρευση υπολειμμάτων χοληστερόλης στις αρτηρίες. Και αυτό το στένεμα των αρτηριών είναι μία αθόρυβη διαδικασία και δεν συνδέεται απαραίτητα με αυξημένο βάρος. Εκφράζεται με πόνο στο στήθος όταν οι αρτηρίες είναι 75% μπλοκαρισμένες. Πώς μπορούμε να το προλάβουμε όμως; Εφαρμόζοντας σε καθημερινή βάση τις αρχές της Μεσογειακής διατροφής και ελέγχοντας τις τιμές μας τακτικά!
Ο σακχαρώδης διαβήτης τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί δραματικά σε παγκόσμια κλίμακα. Ενδεικτικά το 1980 έπασχαν περίπου 108 εκατομμύρια άνθρωποι ενώ το 2014 ο αριθμός αυξήθηκε σε 422 εκατομμύρια. Τι είναι όμως ο διαβήτης; Είναι η αδυναμία του οργανισμού να «κρατήσει» τη γλυκόζη σε ένα φυσιολογικό μη επικίνδυνο επίπεδο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Εμφανίζεται σε 3 μορφές: το διαβήτη τύπου 1. Τύπου 2 και τον διαβήτη κύησης. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι όταν καταναλώνουμε φαγητό είτε πάσχουμε από σακχαρώδη διαβήτη είτε όχι οι τιμές της γλυκόζης στο αίμα μας θα αλλάξουν. Ένα άτομο που δεν πάσχει από διαβήτη θα έχει στο αίμα του μία φυσιολογικά αύξηση γλυκόζης. Αντιθέτως, όταν το άτομο πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη, το σώμα του είναι ανίκανο να διαχειριστεί τη γλυκόζη. Οι σωστές διατροφικές συνήθειες όμως και σε αυτή τη περίπτωση μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα να ζήσουν με εξαιρετική ποιότητα ζωής. Τα συχνά γεύματα, η διατροφική εκπαίδευση, ο έλεγχος της μερίδας και η απώλεια βάρους είναι κάποια θεραπευτικά μέτρα για να αντιμετωπιστεί ο σακχαρώδης διαβήτης εφ’ όρου ζωής.